Antropocen – Jordsystemet – Meditation

5 december, 2018 Av av Tonny Molander

Gaia

Allt är ett, en floskel eller en sanning? Rätt illa är det i alla fall. Kanske är det redan kört. Eller inte? Men när en 15-årig tjej skolkar från skolan och sätter sig utanför riksdagen i protest mot att vi förstör hennes möjligheter till en framtid. När det väcker genklang runt hela världen. Ja då väcks ett hopp.

Antropocen, den tidsålder vi nu lever i, när människan påverkar jordsystemets utveckling. Kanske startade antropocen med bomberna över Hiroshima och Nagasaki, en händelse som gett ett geologiskt avtryck i miljoner år framåt. Något än mer påtagligt är klimatförändringen orsakad av koldioxidutsläppet som ökat halten koldioxid i atmosfären från 280 ppm till över 410 ppm alltså snart 50 % på drygt hundra år.

Jordsystemet ja, hela det geologiska och biologiska system som innefattar precis allt i våra liv. Från den innersta magmakärnan ut till den yttersta atmosfären och allt liv som finns på denna tunna skorpa på vår planet. Ett system vi påverkar och som vi är en del av. Ett system som rymmer oändligt många medvetanden, men kanske också är ett medvetande. Det medvetande som är Gaia som innefattar allt. Där allt är ett.

Och nu är jag framme vid det jag vill säga. Backa Greta; Ställ upp bakom henne

“Because if climate change has to stop, then we must stop it. It is black and white. There are no grey areas when it comes to survival. Either we continue as a civilisation or we don’t.” (Greta i The Guardian)

Greta är vårt hopp och vår framtid. Gå till ditt kommunhus på fredag och sätt dig med uppmaningen att stoppa koldioxidutsläppen nu. Protestera mot överflödet. Visa att vi är många.
Eller om du inte kan eller vill protestera offentligt. Sätt dig ner. Finn din egen ro. Meditera.
På fredag klockan 12 kan du sätta dig ner och känna in den gemensamma kraften som är vi. Antingen tror du på ett gemensamt medvetande som går att påverka med tankens kraft av alla oss och det hopp och framtidstro vi förmedlar. Eller ta din egen stund och varva ner. Lämna omvärldens stress en stund och meditera över din egen situation och roll i ditt eget liv och i vår framtid.

#backagreta
#fridayforfuture