Dagens Kärztin

27 december, 2017 Av av Tonny Molander

började med Dagens Edvin, en katt Stefan och Monika skaffade nåt år innan jag fick Kärztin. Med söta/komiska/tragiska bilder och texter förevigades den nya familjemedlemmen Edvin på facebook till min och mångas glädje. Jag tyckte även det var ett fint sätt att visa min vardag och nya familjemedlem på när Dagens Kärztin kom. Nu finns inte Stefan längre och den här texten är ägnad att hylla den vän jag haft sen jag kom till Mölnlycke som åttaåring och vi tillbringade den sommaren på Frökens udde. Stefan är en person jag delar de flesta värderingar om människovärde med. Han har slagits för skola, kultur och människors rättigheter. Han uttrycker sig rappt och självsäkert och har aldrig dragit sig för att försvara sin tro på människan. Jag har förstått att han varit en älskad lärare, livskamrat och förälder och för mig har han varit en vän.
Bio och film har varit en stor del av hans passion och jag har sett flera filmer i maskinrummet på Draken som tonåring. Sen har vi inte alltid delat samma smak och även diskuterat det eftersom Stefan ju ”vet” vad som är god smak och god kvalitet. Svenska filmer är ju inget han gett mycket för.
Därför var det med en bitterljuv känsla jag såg, En man som heter Ove, igår på teve med Stefan i mina tankar. Detta är inte hans favoritfilm, men den handlar om en man med ett stort hjärta och bestämda åsikter som ställer upp på den lilla människan och inte låter sig påverkas av fördomar. I det är Stefan och Ove lika, i det mesta andra väldigt olika.
Stefan är den vän jag bott hos då jag hälsat på i Mölnlycke. Det är Stefan som ringt mig när någon av våra vänner gått bort. Så du ska veta Mats att det betydde mycket för mig att just du ringde mig igår och berättade om din fars bortgång. Jag och Stefan har bytt hjärtan på fejsbook för våra bilder på djur och miljö. Vi har gemensamt rest oss mot rasism och bigotteri. Vi har käftat med varandra om film och väder där vi inte är överens och så här efter 55 år känner vi varandra rätt väl. Tyvärr fick jag aldrig se En Ding Ding Ding värld eller någon lämplig musical i din egna bio som jag faktiskt sett fram emot men nu är ju inte jag heller den som reser så mycket längre.

Hur uttrycker man sitt deltagande, sina kondoleanser? I alla fall
Monika Mats och Elin. Jag tänker på er, och ni ska veta att er man/far var djupt älskad
Må frid vara med er i er sorg <3