effekt
Är det litium som kommer att rädda mänskligheten. Om man med mänskligheten menar bilismen. Ja kanske. Litium är i alla fall en viktig ingrediens i de batterier som ska göra att elbilen kan ersätta fossilbilen. men till hur många bilar räcker litiumen? 70 % av tillgångarna finns i Bolivia, Chile och Argentinas saltöknar. Sen är frågan hur långt det räcker. Inte alls långt menar kritikerna. Hur långt som helst jublar optimisterna dit Bolivias statsskick hör som förväntar sig att bli riktigt rika nu. Mern så är det ju det här med gruvor och miljö. Saltet rinner ut i Rio och ekobalansen rubbas, tex.
Det kanske inte är så bra trots allt. Denna frågan och många andra tar tidningen effekt upp i sitt senaste nummer. En tidning som tittar på möjligheten till ett hållbart samhälle, men är också kritisk till det ohållbara.
En annan sak som tittas på i senaste numret är hur fyra år med Alliansen påverkat oss. Vi har fått mer vägar, mer flyg, mera kolkraft, mer kärnkraft, dyrare vindkraft och har tillsammans med USA, Danmark ställt oss utanför Kyotoprotokollet. Vi har slopat klimatinvesteringar, flyttat våra utsläpp till fattigare länder, fått mer konstgödsel och minskat naturskydd och biologisk mångfald. Så kanske har Alliansen varit bra för mänskligheten om man åter ser det som ekvivalent med pengar och bilism. Ser man det däremot som en att vi är en del i ett ekologiskt system man hoppas ska kunna fortleva är det nog mycket tveksamt. Det kommer med säkerhet att kosta såväl pengar som välfärd ifall vi vill vara trovärdiga i att vi vill klara oss.
Avslutningsvis ett citat från samma tidning.
Det som skett den här sommaren, med brinnande fält i Ryssland, översvämningar i Pakistan, värmebölja i östra USA, var förväntat att ske om 40 år. Det finns anledning att känna oro. /Jens Assur