Kan en prostituerad bli våldtagen?

21 december, 2017 Av av Tonny Molander

Jag ställde den frågan i en tråd om ”Fittjavåldtäkten” och blev fullständigt översköljd av hatiska och personliga angrepp. Och detta i en grupp där vi nog samtliga är rätt överens i sakfrågan men nu kallas jag mörkerman, tredjekolonnare, och anklagas för kvinnoförakt, och detta för att jag på mitt sätt med min fråga ifrågasätter rättssystemet för de allra mest utsatta.

Det är mycket hat och drev på nätet. Trådstartaren har precis blivit anklagad av Ann Heberlein för hat och förföljelse. Gruppen #jagärhär har blivit uthängda på sidan gangrapesweden tillsammans med våldtäktsmän, och flera medlemmar har blivit mordhotade. Nu är ju de angrepp mot mig inte på något sätt i nivå med de jag nämner ovan, men att de sker i det sammanhanget skrämmer mig. Har vi helt förlorat förmågan att reflektera och lyssna innan vi angriper. Borde inte vi som ifrågasätter mörkrets och de brunas hatiska frammarch arbeta för öka förståelse och motverka drev och hat?

Det är ju självklart att en prostituerad kan bli våldtagen, så när jag frågar det måste det ju finnas något bakom, eller? Förväntar vi oss inte större tanke bakom frågor idag? Är retoriken död?
Men hur många prostituerade har fåt en dom när de blivit våldtagna. I den här våldtäkten (med reservation att jag faktiskt inte vet mer vad som hänt än vad som stått i tidningarna) kommer förövarna undan med att det rört sig om en missbrukare som kanske sålt sig för droger. Borde de då inte också blivit åtalade enligt sexköpslagen? Men även när en prostituerad sålt sig och fått betalt för tjänsten kan hon fortfarande bli våldtagen. Det handlar fortfarande om ett avtal mellan en kund och en köpare (om än illegalt) och allt som kunden/förövaren tar sig för utanför det mot säljarens vilja är våldtäkt. Därför är taggen #utanskyddsnät så skrämmande träffande.