OS – Doping

20 februari, 2018 Av av Tonny Molander

Blanda inte ihop idrott och politik. Doping har inte med idrott att göra.
Eller?
Idrott är politik, i allra högsta grad när OS är i Sydkorea. Korea har ett gemensamt ishockeylag och Ryssland är utestängda från OS men en del, rätt godtyckligt vilka, idrottsmän får tävla under OS-flagg. Och, ja då är vi inne på doping. Doping är ett regelbrott och regler har i synnerhet med idrott att göra. Det må vara att man försöker sig skaffa fördel genom tjuvstart, lättare utrustning eller av medel som förhöjer prestationsnivån. Till en viss gräns är det tillåtet men passerar man den och det går att mäta är man diskvalificerad. Rätt enkelt egentligen. Och alla försöker givetvis ligga så nära de här gränserna som möjligt utan att åka fast. Det är ju bästa resultat som räknas, inte hur väl man kämpar. Ändå väcker det här reaktioner, om man inte gillar en idrottsman eller nation så heter det att de dopar utan att det finns minsta bevis för det. Idag har jag tex fått reda på att Marit Björgen tar anabola, bara för att jag uttryckte att hon är en av mina favoritidrottsmän med alltid sportsligt och hjärtligt uppträdande samt för att hon kommit tillbaka till absoluta världstoppen efter att varit mamma. Något som imponerar. Hon tar alltså anabola. Bevis; ett foto på internet, att hon har för muskulösa överarmar. Jag som trodde att anabola steroider är bland de mest lättmätta förbjudna ämnena. Det räcker ju tydligen att man använder en sårsalva för att det ska ge utslag. Men nej. Bevisligen använder hon anabola steroider. Det kan man ju se på ett foto (som ser misstänkt manipuletat ut) på internet.
En annan av mina idrottsfavoriter är Ustiugov, den unge ryske skidåkaren som slog igenom på Tour de Ski förra året. Han får inte vara med på OS i år. Det för att Ryssland troligen fuskade med dopingresultaten förra OS då Ustiugov inte ens var med. En person som det inte finns några dopingresultat på. Ändå får han inte vara med. För att straffa Ryssland?

Jag tycker det är bra att det finns regler, mätbara regler, men då är det också dem man ska följa, inte godtyckligt döma personer bara för att man inte gillar dem. Och det där med tillåtna och förbjudna preparat. Alla konditionsidrottsmän brukar dricka kaffe under vägen för att koffein är centralstimulerande och att det är tillåtet. Drycker som RedBull är närmast självklara i samband med idrott, och varför. Vi kan tycka det är fel att an använder kemikalier och träningsmetoder som hjälper upp resultaten. Men så länge de är tillåtna som kommer de att användas liksom att det kommer att forskas fram nya medel och metoder. Det är en del av idrotten.

Jag nämnde tjuvstart tidigare pga av friidrotten. Där är det tjuvstart om man reagerar snabbare än en tiondels sekund. Alltså det är inte okey att start direkt efter att starten gått. Så om man har en snabbare reaktionstid så måste man tom vänta för att inte diskas för tjuvstart.