Tänk själv

8 september, 2017 Av av Tonny Molander

Jag är med och jublar om att Granskning Sveriges facebooksida blir stängd. Jag hade önskat att nationalsocialisterna Nordiska motståndsrörelsen inte hade fått demonstrationstillstånd. Jag anser att Sverigedemokraterna är nazister i kostym.

Men jag kan ändå bli tveksam.

Hur långt är vi villiga att gå för att stoppa det vi tycker är fel åsikter, farliga tankar, falska nyheter?
Facebook är en privat internetsajt så de har full legitimitet att stoppa dem de inte gillar, censurera vad de vill och att framföra vilka sanningar de vill. Men; de är samtidigt världens största nyhetsmedia. Det förutsätter ett visst ansvar. Jag är rädd för den högerpopulism som drivs idag. Jag ser samma tendenser som, jag läst om, föregick nazismen på trettitalet. Hitler var inte nazist. Det ordet är bara ett öknamn. Och det han gick till val på och som han framförde skiljer sig inte så mycket från Sverigedemokraternas program. Det är hur det sen används som var den verkliga skräcken. Men det förutsatte då som nu lydiga människor. Människor som litar på en ledares sanning och helt blundar för alla andra. I en sån miljö kan man dölja många fakta, tom med så långt som att förneka massdödandet av obekväma människor, såväl då som nu, såväl här som där. Och det är det som verkligen skrämmer mig. Människors godtrogenhet och blinda lydnad. Accepterandet av sanningar som om det bara finns en.

Jag vill inte ha något förbud mot ”fakenews”. Jag är uppväxt med Lasse O’Månsson, Svenska Mad, Grönköpings veckoblad och Mosebacke Monarki. Jag älskar ironi och satir när den har finess. Jag har skrattat åt nyheter från Theonion.com och Sundsvallsbladet när de kablas ut som sanningar och det finns de som tror på dem. Det är här vi har problemet. Vi kan inte ha en massa hängslen, livremmar, hjälmar och skyddsnät hela tiden. Samhället kan inte garantera vår säkerhet. Vi måste själva ta risken och pröva sanningen. Vi måste tänka som individer och agera som en gemenskap. En gemenskap som omfattar alla människor inte bara inom en påhittad begränsing. Om vi gör det kan vi agera utifrån det vi tror gagnar människan, livet, planeten bäst. Och vi kan göra det utifrån om vi tror på Gud, Samsara, Penningen, Vetenskapen eller Gaja om vi respekterar alla möjligheter och gör det som för Oss är sant.
Då behöver vi inte stänga ner åsikter som är farliga, förbjuda att de sägs eller riskera att behöva slåss för eller mot dem. Precis så enkelt tror jag det är. Tänk själv. Agera för alla