Tusen hundar räddade från grytan

14 augusti, 2011 Av av Tonny Molander

13 augusti 2011 kl 09:23, uppdaterad: 13 augusti 2011 kl 10:01
Över tusen hundar har räddats från att hamna på matborden i Vietnam när polisen slog till mot hundsmugglare i Thailand. SvD

Tusen kor räddade från grytan

13 augusti 2011 kl 09:23, uppdaterad: 13 augusti 2011 kl 10:01
Över tusen kor har räddats från att hamna på matborden i Tyskland när polisen slog till mot kosmugglare i Polen

Tusen grisar räddade från grytan

13 augusti 2011 kl 09:23, uppdaterad: 13 augusti 2011 kl 10:01
Över tusen grisar har räddats från att hamna på matborden i Stockholm när polisen slog till mot grissmugglare i Danmark.

På så sätt kan man raljera vidare. Vad är det som gör hunden heligare än kon, eller orenare än grisen, mer än våra högst privata religösa/etiska värderingar. Och de må vi ju ha. Men är det något uppseendeväckande med att äta hundkött? Jag kan inte se det. ”Smugglarna plockar upp strykarhundar”, är väl knappast mer allvarligt än när vi skjuter av katter, rävar etc. Däremot dog 150 av hundarna i transporten vilket är allvarligt. Djurtransporter är ofta väldigt plågsamma likväl där som här. Det tycker jag är det enda anmärkningsvärda i artikeln.
Köttätandet som sådant är annars det stora problemet. Miljöpartiet i Sollefteå fick i veckan som var igenom en motion i Kommunstyrelsen som syftar till att minska köttätandet i skolor och äldreboende genom att ge ett utökat vegetariskt alternativ. Helst hade jag velat att vi gick hela vägen till en köttfri dag i veckan, men en sådan motion hade knapppast gått igenom. Nu fick vi istället igenom andemeningenen samt en attsats; att restauranglinjen i samarbete med Österåsens hälsohem erbjuder profilering mot vegetarisk mat.
Köttätande som problem har flera sidor. Ett akut är klimatsituationen. Köttproduktion/konsumtion står för ungefär 25 % av koldioxidutsläppen i världen, och köttätandet ökar både i Sverige och i Kina. Ska vi minska koldioxidutsläppen med 30 – 50 eller 80 % (mycket talar för att det är den sista siffran som är den mest realistiska) måste vi minska köttätandet. Ett sätt är att som i Sollefteå ge bra vegetariska alternativ i offentliga utspisningar och på så sätt stimulera ökad vegetarisk kost. Ett annat är att i offentlig bespisning införa helt köttfria dagar.
Det är inte bara klimatet som är en köttproblematisk fråga. Hur kommer det sig att det upplevs så hädiskt att äta hundkött? Det är väl främst av två skäl. Dels är hunden asätare (i likhet med grisen) vilket gör att jag kan förstå att man tycker att köttet blir orent och osmakligt. Men jag tror det främsta skälet är att vi känner hunden som keldjur, ett djur vi tillskriver känslor, medvetande och sinne. När vi börjar tillskriva djur känslor och sinne blir det svårare att äta upp dem. Vi hamnar då i gränstrakterna av kannibalism när vi ger djuren samma värden som oss själva. Och kanske har de det. Men i så fall har även hästen, grisen och kon känslor och sinne. Då är det inte hundätandet som blir ett problem utan just köttätandet. Om man köper en köttbit i disken må den vara opersonlig, men då likväl om det är en hund som fötts upp i bur på samma sätt som grisar, hönor eller andra djur.

Ytterligare en syn på köttätande är att vi respekterar deras liv, ser dem som att de har känslor och sinne men samtidigt att vi som rovdjuret människa sätter os över dem och ger oss rätt att jaga, föda upp och äta dem. Men förpliktigar inte då vår hållning också till att välja kött där vi ser viss etisk hållning i djurskötseln? Okey för att vi slaktar djurbarnen när de börjar bli könsmogna, men tills dess bör vi ge dem viss frihet och kontakt med sina föräldrar och jämnåriga. Eller? Då finns det inte längre mycket att välja på. Kött från svensk fåravel är till största delen acceptabel liksom den mesta från naturbetesdrift och en ringa del svinproduktion. En aspekt är om djuren får kraftfoder eller ej. Kanske inte en så mycket en etisk fråga som klimat och livsmedelsekonomisk global fråga. Det går år flera gånger mer kraftfoderprotein per kilo, än om man har ett extensivt bruk. Dessutom hävdar flera att det är nyttigare kött. Att kraftfoderuppfött bidrar till diabetes mm.  Norrbete